De Griekse regering wil een nieuw tweejarig steunpakket dat loopt via het Europese noodfonds ESM om de financiële behoeften van het land volledig af te dekken, in combinatie met een herstructurering van de Griekse schuldenlast.
Dat heeft het kantoor van de Griekse premier Alexis Tsipras dinsdag bekendgemaakt.
Volgens Athene blijft Griekenland aan de onderhandelingstafel en zal tot het laatste moment worden gezocht naar een oplossing van de schuldencrisis, met als uiteindelijke doel in de eurozone te blijven. Tsipras heeft eerder altijd gezegd geen nieuw steunpakket te willen.
Tsipras overweegt alsnog in te gaan op het laatste bod van de Europese Commissie, meldde de Griekse krant Kathimerini dinsdagochtend. Diverse media meldden al dat de voorzitter van de Europese Commissie, Jean-Claude Juncker, de Grieken nog een laatste aanbod heeft gedaan, om tot een akkoord te komen over noodsteun voordat de deadline voor een deal met de schuldeisers dinsdag afloopt. Tsipras zou daarvoor dinsdag nog schriftelijk moeten instemmen met het voorstel dat de geldschieters van Griekenland vrijdag op tafel legden.
Lening IMF niet afgelost
Griekenland zal dinsdag in ieder geval niet aan zijn aflossingsverplichtingen bij het Internationaal Monetair Fonds (IMF) voldoen, bevestigde de Griekse minister van Financiën Yanis Varoufakis dinsdag.
Varoufakis liet verder weten dat hij nog altijd hoopt op een deal met de eurolanden, de Europese Centrale Bank (ECB) en het IMF over noodsteun, voordat het huidige steunprogramma om middernacht afloopt.
Griekenland kreeg eerder deze maand toestemming van het IMF om drie aflossingsverplichtingen te bundelen tot een bedrag van bijna 1,6 miljard euro en uit te stellen tot 30 juni. Door het uitblijven van een akkoord tussen Griekenland en de andere eurolanden over de voortzetting van noodsteun hebben de Grieken daar nu echter de middelen niet voor.
Door het missen van de deadline ontstaat er een betalingsachterstand van Griekenland bij het IMF. Griekenland komt daarmee nog niet direct als wanbetaler te boek te staan bij het fonds, maar zal wel een aanmaning ontvangen om het bedrag alsnog te voldoen.
Het IMF is niet van plan de aflossingsverplichting van Griekenland te laten vallen. Het fonds telt 188 lidstaten, die allemaal via een verdeelsleutel hun bijdrage leveren aan de middelen van het IMF. Onder veel armere landen is er weinig begrip voor de aanhoudende steun vanuit het IMF voor relatief welvarende eurolanden.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl